Vi viser reklamer for låneudbydere og dækker ikke nødvendgivis hele markedet for låneudbydere
Er du på jagt efter en ny andelsbolig, bør du få styr på dit andelsboliglån. Et andelsboliglån er nemlig et lån, som du kan optage i forbindelse med købet af din nye andelsbolig.
En andelsboligforening er en forening, der har til formål at drive den ejendom, som andelshaverne bor i. Som andelshaver køber du altså en andel af foreningens formue, hvilket giver dig ret til at bo i en af boligerne. Det er ganske normalt at have brug for at låne penge, når du foretager dette køb. Lån penge til andelsboligen hos den udbyder som giver de bedste vilkår.
De økonomiske beslutninger, som bliver taget af foreningen, er også en del af dit køb i forbindelse med andelsboligen. Inden du køber en andelsbolig, bør du derfor undersøge, hvordan det står til med økonomien i foreningen.
Hvad er et andelsboliglån?
Indholdsfortegnelse
Et andelsboliglån er et lån, som du kan optage, hvis du skal købe eller ombygge en andelsbolig. Når du optager et andelsboliglån, skal du være opmærksom på, at der findes flere forskellige typer af lån.
Du kan blandt andet vælge at låse renten fast i en årrække, så du ved, hvad du skal betale tilbage hver måned. En fast rente vil typisk være en smule højere. Til gengæld er du sikker på, at denne rente ikke vil ændre sig. I gennemsnit ligger renterne på bankernes andelsboliglån på omkring fire procent.
Du kan også vælge at optage et andelsboliglån med en variabel rente. Her vil renten typisk være en del lavere, til gengæld kan den stige eller falde i løbet af den periode, hvor du skal betale lånet tilbage.
Køber du dig ind i en andelsboligforening, har du mulighed for at finansiere 95% af vurderingsprisen ved hjælp af et andelsboliglån. 5% af købsprisen skal du selv betale for. Hvordan du finansierer dit boligkøb kan have enorm betydning for din økonomi fremover. Inden du køber din andelsbolig, er det derfor en god idé at få styr på dit andelsboliglån. På den måde ved du nemlig, hvor mange penge du har råd til at bruge på din bolig.
Fordi et andelsboligslån er et lån med et forholdsvis højt beløb, er løbetiden også lang. Typisk kan du forvente en løbetid på 20-30 år, hvor du løbende betaler afdrag. Da du skal betale lånet tilbage over mange år, er det en god idé at være opmærksom på markedet. På den måde kan du nemlig se, om det kan betale sig for dig at lægge dit lån om.
Hvem kan få andelsboliglån?
I princippet kan du få et andelsboliglån, hvis du kan tænke dig at købe en andelsbolig. Dog er der ingen garanti for, at banken vil godkende din ansøgning om lån. Skal du købe en andelsbolig, kan det derfor godt betale sig at snakke med banken i god tid. På den måde ved du, hvad der er muligt i forhold til prisen på din nye andelsbolig.
Når du skal optage et lån, er det klart, at dine muligheder kommer utrolig meget an på, hvordan din økonomi i forvejen ser ud, samt hvor mange penge du gerne vil låne. Kan du ikke få lov til at optage et lån til en dyr andelsbolig, kan det derfor være en god idé at kigge efter nogle af de lidt billigere løsninger. Finder du en billig andelsbolig, kan det ligeledes være, at du kan låne penge ved hjælp af en anden type lån.
Priserne på andelsboliger har steget meget de sidste år. Derfor kan det godt betale sig at sammenligne priserne på de andelsboliger, som du finder, med priserne på ejerboliger. Typisk er det nemlig dyrere at købe en ejerbolig, men til gengæld kan man optage et realkreditlån, som ofte er billigere. Denne fordel skyldes, at man ved køb af en andelsbolig bliver den juridiske ejer over boligen.
Alternativ til andelsboliglån?
Bliver du ikke godkendt til et andelsboliglån med en lav rente, kan der være andre muligheder, som er billigere for dig, når det gælder finansiering af din andelsbolig. Du kan blandt andet optage et privatlån, hvis du finder en billig andelsbolig. Sommetider kan det også være en mulighed at låne de resterende beløb i et privatlån, hvis du kun er blevet godkendt til at låne en vis procentdel af andelsboligens værdi.
Skal du optage flere forskellige lån, er der en chance for, at det hurtigt kan blive en rodet affære, når du skal begynde at betale pengene tilbage. Der er nemlig flere ting, som du skal holde styr på, og dette kan gøre, at du overser vigtige detaljer omkring lånene. Derfor er det altid en god idé at snakke med en rådgiver i banken. På den måde kan du nemlig høre, hvad der i virkeligheden bedst kan betale sig i forbindelse med købet af din nye bolig.
At købe en andelsbolig kan godt være en frustrerende proces, da du mere eller mindre er afhængig af, at banken er villig til at låne penge til dig. Dog er det i dag muligt at optage et lån, som minder om et realkreditlån. Dette lån optages gennem din andelsboligforening, som tager pant i din andelsbolig.
Ønsker du at optage et realkreditlån i stedet for et andelsboliglån, er det altså din andelsboligforening, der optager et lån for dig. Denne type lån kræver altså ikke, at du snakker med banken. Derimod skal du have fat i bestyrelsen i din andelsbolig. På den måde kan du muligvis få et billigere og mere stabilt lån.
Selvom det lyder smart at optage et lån gennem din andelsboligforening, er det ikke altid, at bestyrelsen er med på idéen. Dette skyldes, at andelsboligforeningen er nødt til at tage højde for, at andelsboligerne kan falde i pris, når markedet ændrer sig. Desuden skal beslutningen vedtages til en generalforsamling. Kan denne type lån ikke lade sig gøre, kan du i dag finde banker, der tilbyder realkreditlignende lån til folk med andelsboliger.
Hvor får jeg det bedste andelsboliglån?
Skal du finde det bedste andelsboliglån, må du naturligvis overveje, hvad der gør et andelsboliglån godt for dig. Typisk kan man sige, at de fleste mennesker vil blive gladest for deres lån, hvis det koster dem så få penge om måneden som muligt. Det kan dog også være, at du har specifikke ønsker som for eksempel en afdragsfriperiode.
Har du fundet ud af, hvilke behov dit lån skal opfylde, er det en god idé at kontakte bankerne. Indhenter du flere forskellige lånetilbud, kan du nemlig sammenligne de forskellige lån og finde det lån, som er billigst for dig. Ved sammenligning af de forskellige lån, er det naturligvis vigtigt, at du kigger på renten.
Andelsboliglån løber over mange år, og derfor er det vigtigt, at du kan overskue det beløb, som du månedligt skal yde i tilbagebetaling. Det kan dog også være en god idé at kigge på etableringsomkostninger, tinglysningsgebyr eller andre eventuelle afgifter. Skal du have disse udgifter med i dine overvejelser, bør du kigge på lånets ÅOP.
Hvad er ÅOP på et andelsboliglån?
ÅOP er de årlige omkostninger i procent. Det vil altså sige, at du gennem dette tal kan se, hvor meget du om året kan forvente at betale for dit lån, når alle omkostninger, som renter og gebyrer, er lagt sammen. Dette betyder også, at ÅOP er en rigtig god måde at sammenligne to lån på.
Skal du sammenligne lån ved hjælp af ÅOP, er det vigtigt, at lånene har den samme løbetid og det samme lånebeløb. Er disse to faktorer identiske, kan du sammenligne lånene én til én. Det billigste lån vil være lånet med den laveste ÅOP. Finder du et andelsboliglån, som du er glad for, kan du flytte ind i din nye bolig med ro i maven.
En bank som tilbyder andelsboliglån direkte kan f.eks. være spar Nord.